Julbrev

Höstterminen är snart slut och som vanligt har tiden gått fort. Med naturen runt knuten blir årstidsväxlingarna väldigt tydliga, det räcker att bara titta ut genom fönstret. Där följer vi arbetet på fälten, gässens samlingar och olika väderskiftningar. En lyxig arbetsplats!

Terminen började enligt tradition med en Tillsammansdag. Då talar vi om kommande års värdegrundsarbete och formulerar ordningsregler i klasserna. Det förebyggande arbetet följs sedan upp kontinuerligt under läsåret, bland annat under utvecklingssamtal, trivselenkäter, klassråd och elevråd. I början av terminen hade vi även föräldramöte på skolan med polis, socialtjänst och fältassistenter, syftet är att informera om nuläget i kommunen och tala om vad som är aktuellt för ungdomar inom sociala medier.

Utöver vårt ordinarie arbete har vi många spännande utvecklingsprojekt på skolan. Fritidshemmet har arbetat med grupprocesser och förebyggande värdegrundsarbete utifrån materialet Gnissel på fritids. Vi ser en viss skillnad i gruppklimatet och det är lättare att arbeta ihop med olika kamrater. Arbetet fortsätter och elevernas utvärderingar visar på hög trivsel, men personalen ser att ett fokus i vår behöver bli att skapa en lugnare miljö under mellanmålen.

Lärarna har under hösten påbörjat fortbildning i tydliggörande pedagogik och har fått handledning av lärare Helen Larsson som skrivit boken Digilogt. Under våren består arbetet av kollegiala träffar och digital ”IT-terapi”. Extra kul är det att Helen Larsson blev årets lågstadielärare i Sverige, ett ordentligt kvalitetsmått och vi är väldigt nöjda med hennes insatser hos oss.

Även i höst har vi haft förmånen att ha samarbete med Kulturskolan, nya arbetssätt är väldigt uppskattat av eleverna, de får möjlighet att samarbeta kring kunskapsmål och visa dem på ett annat sätt. På fredag 6/12 är det filmvisning i åk 2 – 3, efter det övriga klasser och vårdnadshavare.

Vi har fortfarande kontakt med Skolverket utifrån det processtöd vi hade förra året kopplat till digitalisering. Eventuellt kommer representanter ner från Stockholm till oss i vår för att följa genomförandet av digitala nationella prov i åk 6. Det känns kul att ha ett nära samarbete med dem och en nyfikenhet kring hur vi arbetar på vår skola.

När det kommer till ledigheter, så vill jag påminna om de direktiv vi följer och det är tydliggjort på hemsidan. Är eleven inte i skolan, missas kunskap och allt går inte att ta igen. Under nationella provperioder beviljas inte några ledigheter under skoldagen. Det korta budskapet är – vi vill ha eleverna i skolan!

Jag vill avsluta med att tacka styrelsen för gott samarbete och stöd. I vår ser vi bland annat fram emot en uppdatering av hemsidan, besök av ny förskoleklass och lite mer dagsljus…

Nu önskar jag er alla en riktigt skön ledighet, vi ses i januari!

Med vänlig hälsning Christina Stenman, rektor Morups friskola